Няма законови основания за удължаване на периода на валидност

...
  Няма законови основания за удължаване на периода на валидност
Коментари Харесай

Аврамова: Няма законови основания за удължаване валидността на годишните винетки

 
Няма законови учредения за удължение на интервала на годност на електронните винетки на база изключителното състояние. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова в парламентарния надзор през днешния ден. За разлика от таксата за изминато разстояние – тол, при винетната използването на платената пътна мрежа не е обвързано с броя на прекосяванията и изминатите километри. Заплащайки такса на база време – винетка, притежателят на транспортното средство има право да употребява платената пътна мрежа за избран интервал от време, без значение от броя на прекосяванията и изминатите километри, изясни Аврамова.

Дори и пътното транспортно средство да не се движи по платената пътна мрежа в избран период от време през интервала на годност на винетката, това не се явява съображение за нейното удължение. Поради тази причина не е планувана нормативна опция, надлежно Електронната система за събиране на пътни такси не разрешава смяна в интервала на годност на към този момент издадена електронна винетка.

Пътните такси, каквито са електронните винетки и тол таксите, са държавни такси и подлежат на заплащане и в обстановка на изключително състояние, акцентира районният министър. И добави, че с нито един текст от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март и в следствие удължено до 13 май 2020 година, потребителите не се освобождават от заплащането на държавна такса, каквато е и таксата за електронната винетка.

Министърът подсети, че пътуването за работа, снабдяването с медикаменти или грижа за близки или заболели хора от дребни обитаеми места не беше възпрепятствано. От въвеждането на изключителното състояние, за запазване на живота и здравето на жителите, бяха лимитирани само инцидентните пътувания за туризъм, обществени контакти или спорт, за които всекидневно потребителите купуват право за пътешестване на база време за по-кратък интервал – уикенд или седмична винетка.

При изискване че не бяха налице цялостни ограничавания на пътуванията по републиканската пътна мрежа, не съществува използвана мярка, която да не дискриминира една група консуматори по отношение на друга, а точно тези, ползващи пътната инфраструктура на база изминато разстояние, с тези на база време, сподели още Петя Аврамова.

В отговор на различен въпрос районният министър заяви, че от тази година поетапно ще бъде предоставено изработването на механически планове за обектите, включени в Плана за деяние към Актуализираната стратегическа карта за звук, след което ще се подхващат дейности по финансово застраховане на построяването на шумозащитни уреди. На 15 юни Агенция „ Пътна инфраструктура “ разгласява съобщение за осъществяване на социална поръчка с предмет: „ Изработване на Акустични и градивни планове за създаване на шумозащитни уреди, за жилищни територии с открито наднормено равнище на звук наоколо до пътни сектори от републиканската мрежа с трафик над 3 млн. МПС годишно “, разграничени в четири обособени позиции, като секторът от Автомагистрала „ Хемус “ в региона на с. Чурек е включен в Обособена позиция № 4. В другите обособени позиции са жилищни територии на с. Мирово, общ. Ихтиман, с. Бело поле, общ. Благоевград и кв. „ Църква “, гр. Перник. Срокът за приемане на офертите е 10.08.2020 година Времето за разработване на плана е 60 календарни дни след подписване на контракт с определения реализатор.

Инвестиционният развой планува да бъде извършен Експертен технико-икономически съвет, да бъде призната създаването, да бъде в съгласие плановото предложение с Министерството на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването. Стойността на шумозащитното оборудване ще стане ясна след разработване на плана.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР